Педагог

Бројеви телефона и радно време дежурних психолога Дома здравља, Панчево:

Ана Бисак, спец. мед.психологије (ради у Школском диспанзеру, за адолесценте од 11 година); број телефона:0628073046;

Јелена Иванчевић, дипл.психолог(Развојно саветовалиште; за рани и предшколски узраст па до 10 година); број телефона:0628074088;

РАДНО ВРЕМЕ: од 11 – 17h (Хитни случајеви до 20h)

Дежурају физички наизменично сваког дана од понедељка до недеље;

Телефонски контакт је приоритетан, па тек онда одлазак.

ПИСМО ПОДРШКЕ ПЕДАГОГА ШКОЛЕ УПУЋЕНО УЧЕНИЦИМА У ВАНРЕДНОЈ СИТУАЦИЈИ

Драги моји ђаци, већ сам вам се обратила гласовном поруком путем вибера, али то исто ћу урадити и овим путем за све оне који  нису имали прилику да је одслушају.

Обраћам се свима од првог до осмог разреда. Молим родитеље ученика од 1.-4. да дечици објасне оно што ме не буду разумели. Колико год да вам се чини да вам школа не недостаје, мислим да ћете ускоро схватити колико вам је неопходна. Ви мени недостајете. Ваша енергија, младост, лепота, чистота, па и луцидност.

Ово што нам се сада дешава је страдање и жртвовање које ћемо памтити читав живот.

Човек је веома необичан створ и тек када му укину слободу, схвата колико је није ценио. Тек када му укину дружења схвата колико се пута огрешио о своје пријатеље.

Ускоро ће вам постати јако досадно ако не осмислите ваш дан. Ваш сваки дан. То значи да прекомерно коришћење телефона и компјутера на видео игрице и на садржаје који нису образовни може довести и углавном доводи до нагомилавања незадовољства, нервозе, беса, које води до агресије према себи и према укућанима, што никако не смемо дозволити.

Ваши учитељи и наставници раде даноноћно како би вама били на услузи. Молим вас за разумевање.

Такође вас молим да један део дана посветите учењу и домаћим задацима. На основу њих и на основу вашег ангажовања ће вам на крају школске године бити закључене оцене.

Но, сада је најважније да се чувате и останете здрави!

Ускоро ћу вам на сајту школе доставити неке нове идеје и предлоге који вам могу користити у свакодневном функционисању.

Молим вас да искористите сваки дан у сопствену корист, борећи се против досаде која је једна од најопаснијих претњи људском мозгу.

Није фраза ако кажем да мислим на вас и да ми  и у сопственој кући однекуд ,,искачете“ са својим могућим и немогућим питањима и ситуацијама.

Једва чекам да вас видим уживо па макар ме и насекирали.

До наредног дигиталног контакта, урадите нешто за себе: створите, креирајте, измаштајте, свирајте, певајте, играјте, цртајте, пишите и волите живот.

(,,Некако с пролећа“, 20.марта 2020.)                                                               Јасна Капор, педагог школе

ПИСМО ПОДРШКЕ ПОЛАЗНИЦИМА ОСНОВНОГ ОБРАЗОВАЊА ОДРАСЛИХ

Обраћање разредног старешине и наставника предмета Одговорно живљење у грађанском друштву-Јасне Капор:

,, Драги моји, велики мали, мислим на вас. Чак ми се и неки од вас привиђају, те сам јуче отворивши прозор узвикнула:,,Сања!“ а девојка којој сам се обратила,застану и погледа зачуђено. Рекох: ,,Извините“, помешала сам вас са неким. Мислим и на остале: Анабелу, Жељка, Миу, Светлану, Арнолда, Мирсада, Виореауу, Зорана, Горану и остале.

Трудићу се да вам прослеђујем неке занимљиве садржаје који вам могу користити у животу или да вас упутим на неки видео-клип на интернету који можете погледати. Теме које сам у обавези да реализујем по плану и програму нису баш вама блиске јер третирају политичке и социјалне теме,те ћу их прилагодити вашем узрасту, а акценат ћу ставити на ваше потребе и на лекције које су вам у овом тренутку важније.

Молим вас да се чувате и да се НЕ убијате од ДОСАДЕ!  Досада убија мозак и читаво биће!

Истражујте и сами по интернету неке занимљивости које вам могу користити. Ко нема приступ томе, нека ОСМИСЛИ СВОЈ ДАН!  НЕМОЈТЕ САМО ЛЕЖАТИ, молим вас. Када човек нема активности, постаје нервозан, раздражљив, конфликтан, бесан, агресиван и несрећан а ТО НИКАКО НЕ СМЕМО ДА ДОЗВОЛИМО!

Сигурна сам да свако од вас има неки таленат за који можда није ни свестан да постоји. Дакле, ако неко има дар да лепо пише-нека пише. Ако неко има дар да црта-нека црта. Ко уме да пева-нека то и чини……Има још милион ствари које можете да радите у складу са оним што вас занима.

Потрудите се да се што мање препирете са особама са којима живите. Услови у којима смо тренутно су нездрави и неприродни што врло често доприноси свађама.

Нађите особу од поверења којој можете да кажете све. Ако вам се плаче-плачите. Ако вам се смеје-смејте се.

Ако само гледате у телефон и ништа друго не радите, убрзо ћете ,,попуцати“. Зато урадите нешто за себе и за друге, јер ћете после тога имати диван осећај задовољства.

Урадите који трбушњак или коју вежбу, како би се ослободили вишка енергије и стреса.

Запамтите једно. Ви сте деца која су створена да живе и зато не дозволите да вас ова ситуација а и све остале ваше приватне недаће-сломе.

Знам и верујем да ви у себи имате снагу и енергију, коју само треба да преусмерите на праву страну. Не идите тамо где су непрестане невоље. Па бар сте их ви имали до сада исувише. Шта ће вам!? Тако су бесмислене.

Обрадујте ме, па направите нешто, искреирајте, напишите песму, одрепујте….било шта а да је креативно и да је ваше. Јер, човек је створен да би радио. Ако не ради-он пропада. А ви тек треба да живите.

Чујемо се ускоро.