ЕПИДЕМИЈА COVID-19

To make essay writing easier, follow these simple guidelines. Utilize simple language, and make sure you use sentences that are complete. Use a clear and concise spelling and punctuation. Essays should express a personal perspective or reflect on artworks. essay hub Edit the essay to alter the emphasis of words and to eliminate repeated words. In order to spot any errors, proofread your essay in front of a mirror. This can help you determine whether your essay is precise and clear as it can be.

Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19

План превентивних мера за спречавање ширења болести COVID-19

1.Сврха

Сврха овог плана је да успостави минималне захтеве који се односе на спречавање ширења корона вируса, између радника  запослених  у ОШ „Ђура Јакшић“, Панчево, као и родитеља и деце  која похађају продужени боравак.

2.Сврха

Сврха ових превентивних мера је да се смањи ширење корона вируса и да се повећају хигијенске мере за запослене и децу у продуженом боравку.

Конкретно, у плану су дефинисани обавезни кораци који се морају предузети током блиског контакта особља, и радње које се морају строго предузети у случају да неко од запослених или деце  има било какве потенцијалне симптоме корона вируса.

3.Одговорности

Директор предузећа је одговоран за одобравање ове процедуре и обезбеђивање неопходних средстава за заштиту и дезинфекцију, за организовање и одржавање радњи дефинисаних у овој процедури и одговоран је за спровођење и контролу мера дефинисаних у овој процедури као и особе које се одлуком могу накнадно дефинисати.

Сви запослени и родитељи деце су одговорни за придржавање упутстава дефинисаних у овој процедури:

4.Процедура

4.1 Мере заштите

Запослени су група која је највише изложена инфекцији корона вирусом због услова рада (тимски и групни рад) и блиског контакта са другим људима током извођења радних активности. Спровођење мера заштите дефинисаних у овој процедури је на личном нивоу и радници се морају осећати угодно током извођења рада ради сопствене безбедности и здравља. Мере заштите које треба спровести унутар радних просторија, како би се ризик од изложености вирусу смањио на најмању меру су следеће:

 • Употреба једнократних маски за лице (обавезно) уз употребу обавезних личних заштитних средстава.
 • Једнократне маске за лице су обавезне за особље и родитеље уз раздаљину која је потенцијално мања од 2 метра
 • Употреба радних рукавица је ОБАВЕЗНА на локацији током радних активности.
 • Употреба простора за одмор  мора бити ограничена за примену минималних мера социјалног дистанцирања од 2 метра између појединаца. Простор за одмор може се користити само у одређено време.
 • Одржавајте социјално дистанцирање између запослених, родитеља  и деце сваки пут када је то могуће без угрожавања извршења активности.
 • Прописана правила која се односе на личну хигијену као што је прање руку сапуном (најмање 20 секунди) и накнадно потпуно сушење руку, накнадна употреба средстава за дезинфекцију на бази алкохола морају се применити
 • Радне површине на радном месту морају се одржавати и чистити свакодневно како би се спречило нагомилавање отпада.
 • Просторије за јело  морају се одржавати, чистити, и третирати дезинфекционим средствима свакодневно.

4.2 Додатне мере заштите

The service supplier will also have the ability to answer any queries that you have regarding essay

You might want to test top essay writing service and find out just how many individuals have approved your essays before submitting your own.

writing.

Канцеларијско особље је мање изложено инфекцији корона вирусом, али у сваком случају се неке мере морају спровести:

 • Не дозволите блиски контакт (додиривање, руковање, боравак на удаљености мањој од 2 метра) без употребе заштитне опреме: маске, рукавица
 • Забрањено је боравити у истој просторији са људима који имају видљиве знакове акутних респираторних вирусних инфекција (температура преко 37ºC, кашаљ, кијање, цурење из носа);
 • Забрањено је да људи који имају видљиве знакове акутних респираторних вирусних инфекција (температура преко 37ºC, кашаљ, кијање, цурење из носа) долазе на посао;
 • Забрањено је више од једне странке да улази у канцеларије у којима бораве запослени осим уз посебну дозволу домаћина посете;
 • Обавезно је опрати руке након обиласка било којег места рада, возила, додиривања кваке на вратима, новца, опреме, пре јела или припреме хране;
 • Темељно сапунање (најмање 20 секунди) и касније потпуно сушење руку, накнадна употреба средстава за дезинфекцију на бази алкохола;
 • Пре почетка и на крају сваке смене, темељно обришите средством за дезинфекцију радну површину, рачунар, радну опрему и уобичајену опрему (штампаче).
 • Гости који долазе у обавези су да позову телефоном своје домаћине који ће их увести у зграду
 • Особље за одржавање школе има обавезу да врши стално одржавање и чишћење заједничких просторија. Посебан фокус мора бити на квакама на вратима, рукохватима, кухињи и тоалетима.
 • Обавезно је током састанака носити заштитне маске ако је удаљеност између запослених у салама за састанке мања од 2 m.
 • Запослени који рукују документацијом , морају да носе заштитне рукавице током рада са документацијом. Поменута документација током процеса потписивања пролази кроз многе руке и због тога је важно да се особље задужено за документацију заштити од потенцијалног излагања вирусу.
 • Запослени у школи имају право да одбију обављање послова, ако њихове колеге или извођачи радова не користе претходно описану заштитну опрему (маска, рукавице) и не поштују социјалну дистанцу.

4.3 Списак активности које се морају спровести у случају сумње на инфекцију корона вирусом

Према дефиницији корона вируса коју је донела Светска здравствена организација (СЗО), корона вирус „је респираторна болест и већина инфицираних ће развити благе до умерене симптоме и опоравити се без потребе за посебним лечењем. Људи који имају придружена медицинска стања и они старији од 60 година су у већем ризику од развоја тешке болести и смрти.

Симптоми корона вируса су:

   • грозница
   • умор
   • сув кашаљ.

Други симптоми укључују:

   • кратак дах
   • болови
   • упаљено грло.

У случају потенцијалне инфекције корона вирусом препознају се  два потенцијална сценарија, која су следећа:

   • Потенцијално заражена особа осећа симптоме код куће
   • Потенцијално заражена особа осећа симптоме на радном месту

У првом сценарију, мора се предузети следеће:

   • Потенцијално заражена особа мора обавестити директора школе симптомима, пословима и контактима  у претходних 7 дана.
   • Потенцијално заражена особа обавештава свог лекара опште праксе и локалну епидемиолошку службу о свом стању и следи упутства добијена од њих
   • Потенцијално заражена особа има обавезу да једном недељно обавештава послодавца о свом стању и развоју потенцијалних симптома корона вируса

У другом сценарију, када потенцијално заражена особа осети симптоме на радном месту, морају се предузети следеће акције:

   • Ако потенцијално заражена особа осећа било који од симптома корона вируса одмах мора о томе обавестити директора школе и лице за безбедност и здравље на раду.
   • Потенцијално заражена особа мора бити смештена на једном месту , одвојена од остатка особља.
   • Потенцијално заражена особа мора одмах да носи ЛЗО описану за случај корона вируса, маску за једнократну употребу, рукавице за једнократну употребу и заштитне наочаре.
   • Потенцијално заражена особа даје информације непосредном руководиоцу и лицу за БЗР у вези са контактимау последњих 7 дана.
   • Потенцијално заражена особа обавештава свог лекара опште праксе и локалну епидемиолошку службу о свом стању и следи упутства добијена од њих.
   • Послодавац организује превоз потенцијално заражене особе. Пожељна метода је употреба аутомобила потенцијално заражене особе. Ако то није могуће, мора се користити аутомобил послодавца. Возач мора носити исту ЛЗО као потенцијално заражена особа
   • Потенцијално заражена особа мора да остане у самоизолацији најмање 14 дана ако му епидемиолошка служба не наложи другачије.
   • Просторије у којим  је потенцијално заражена особа боравила  током раније поменутих активности и аутомобил који је коришћен за превоз дезинфиковаће специјализована компанија Иста компанија користиће се за дезинфекцију канцеларијског и ширег простора где је претходно боравила заражена особа.

У Панчеву                                                                               Директор школе

Дана:  08.05.2020.године                                             Раде Барјактаровић

 

 

Perhaps you’ve already explored a few alternatives when looking for an expert in writing essays. SpeedyPaper is among the most well-known options. They provide free sample matching papers, as well as others to their clients. They make ordering easy and have a top-quality customer support team. The customer service representatives of SpeedyPaper are helpful and knowledgeable. Though other similar websites may restrict you from making modifications on the spot, SpeedyPaper recommends that you communicate with the writer in order https://www.writemyessays.org/write-my-essays-online/ that they are able to offer you the best essay possible.

If you’re looking for someone to write my research paper for me at a low cost, you’ve come to the right location. This service has thousands of writers with experience in all academic and subject levels. You do my paper can contact them via phone, online or via email. PaperHelp can assist you in choosing what kind of paper you require in case you’re not certain. Next, you can choose the deadline and academic level. PaperHelp includes a calculator built in to ensure that you receive exactly what you want.

In the current times buying an essay is essential for a number of factors. For https://cangoroo.tech/ one, it can save your time. A trustworthy writing firm can help you save about 30 hours every month. It will also make the student experience more thrilling. The student life more exciting. Since there is no reason to miss out on their dream education just because they cannot compose the perfect essay. Additionally, you’ll avoid the hassles that accompany the process of making an essay.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *